Tips voor het kopen van een gebruikte motor

Ik weet dat niet iedereen een tweedehands magnaat wil zijn, dus het kan wat moeilijker zijn om te weten hoe je een drol moet vermijden voor mensen die daadwerkelijk een redelijk inkomen aan motorfietsen uitgeven. Dat is waar deze gids om de hoek komt kijken. Het is niet uitgebreid, maar sommige van de items hier in de gids kunnen je misschien redden om niet met een junker te eindigen.

Controleer het VIN

Dit is het uitgangspunt. De rest van deze gids is nutteloos als je over een warme fiets kijkt. Controleer de nummers fysiek en zorg ervoor dat ze niet opnieuw worden gestempeld. Als je kijkt naar fietsen met een hoog diefstal percentage, zoals Harley-Davidsons, wil je misschien zelfs foto’s van fabriek gestempelde nummers meenemen om te vergelijken als je niet weet hoe “omvergeworpen” nummers eruit zien. Als je dat eenmaal hebt gezien, controleer dan of de titelnummers overeenkomen met de kop.

LEES OOK: 3 Veiligheidsmaatregelen voor jouw huis in 2019

Begrijp waar je naar kijkt

Het is OK om een verkoper te vertellen dat je een apparaat of een procedure niet begrijpt. (Het trappen van een fiets om hem te starten of het vertragen van een magneet zijn vrij persoonlijke taken waar zelfs ervaren fietskopers de eigenaars naar vragen.) Ik zal je enkele voorbeelden geven. Als je naar een Kawasaki Concours van de eerste generatie gaat kijken, moet je weten dat de nokken spanners, vanwege de grofheid van hun afstellende tanden, de ketting vaak vrij loslaten. Dit manifesteert zich als een Connie die bij het opstarten luidruchtig klinkt, gewoon kletterend en klappend als een oude diesel. Het geluid neemt meestal af zodra de motors opwarmen. En raad eens? Het is volkomen normaal. Mocht je er later toch niet uitkomen, dan kun je altijd met je motor langs bij een specialist zoals Marcel van Hooijdonk. Zie website voor meer info: https://www.marcelvanhooijdonk.com

Onderzoek de fiets koud

Vooral op een oudere motor moet er tegen de verkoper gezegd worden dat hij de fiets koud moet laten voordat je aankomt. Het is ongelofelijk makkelijk om op een warme motor de start- en loopproblemen te verbergen. Voel die kruiken en de pijpen om er zeker van te zijn dat de motor ijskoud is! Als de verkoper de motor niet aan de praat krijgt, of het klinkt als een blender vol stenen voor de eerste minuut van de looptijd, dan heb je misschien wat problemen aan je handen.