De Tweede Kamer verkiezingen 2023 

De Tweede Kamer verkiezingen 2023 | Juristenblog.nl

Ze komen er weer aan, de Tweede Kamer verkiezingen 2023. Wij vertellen je in deze blog wat je moet weten over de verkiezingen. Lees gauw verder! 

De Tweede Kamer verkiezingen 2023 

Aanstaande 22 november is een belangrijke dag! De Tweede Kamerverkiezingen 2023 zullen plaatsvinden. Eigenlijk hadden deze verkiezingen pas in het voorjaar van 2025 moeten plaatsvinden, echter is het Kabinet-Rutte IV gevallen waardoor de verkiezingen nu plaatsvinden. 

De Tweede Kamer verkiezing

De Tweede Kamerverkiezingen vinden eens in de 4 jaar plaats, of dus in dit geval eerder aangezien het Kabinet van Rutte is gevallen. Bij deze verkiezingen bepalen de kiezers hun voorkeur aan de hand van kandidaatslijsten. De kandidaatslijsten staan op het stembiljet dat wordt uitgereikt via de post, hierop staan alle namen die zich verkiesbaar stellen per politieke partij. 

Op 22 november 2023 zijn de stembureaus open vanaf 07:30 tot 21:00 stipt. Uiteraard wordt er traditiegetrouw weer een stembureau in de Tweede Kamer opgezet, alle inwoners van Den Haag mogen daar stemmen.

Zetels

Op één bepaald moment gaan alle stembussen dicht en zijn ze afgesloten. Hierna worden de stemmen geteld, dit is altijd een spannend en secuur werkje. Aan de hand van de behaalde stemmen per lijst, worden de zetels in de Tweede Kamer verdeeld. Per lijst worden dan de behaalde zetels aan de kandidaten toegekend. 

Op 6 december a.s. wordt de nieuwe Tweede Kamer beëdigd zoals dat heet, ze worden officieel benoemd in de plenaire zaal. Deze nieuwe Tweede Kamer bepaalt ook wie de nieuwe voorzitter wordt die al hun debatten en aanwezigheid zal begeleiden.

Maar, voordat de nieuwe Tweede Kamer wordt beëdigd, wordt de oude Tweede Kamer nog persoonlijk toegesproken. Sommige Kamerleden zullen de Kamer verlaten of zijn niet herkozen, de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, zal hen persoonlijk toespreken en bedanken voor hun inzet en harde werk. Wil je meer weten over politieke partijen? Lees dan onze blog over hoe je een politieke partij opricht.

Nieuw kabinet 

Naar aanleiding van de uitslag van de verkiezingen gaan de Kamerleden, hoogstwaarschijnlijk de lijsttrekkers, namens hun fractie onderhandelen. Dit doen zij onder leiding van een informateur, deze persoon informeert bij de lijsttrekkers wie met elkaar een kabinet kunnen en willen vormen. De informateur ligt de formateur in, en op basis hiervan wordt een kabinet gevormd. De formateur is beter bekend als de Minister-President. 

Maar wie leidt nu de Tweede Kamer als het kabinet is gevallen? Dat is het oude kabinet, maar dan ‘’demissionair’’. Dit betekent dat de oude groepering blijft leiden tot er een nieuwe groep (dus kabinet) is. 

Lees ook: Is melatonine veilig voor kinderen?