Wat te doen als je je autosleutels verliest…

Nog niet zo lang geleden was het niet zo erg om je autosleutels kwijt te raken, of erger nog, om ze te verliezen. Je liet misschien zelfs van tevoren al een autosleutel bijmaken en een reserve aan je auto laten hangen in een klein doosje, vastgeplakt aan de binnenkant van de bumper. Maar omdat auto’s technologisch geavanceerder zijn geworden, hebben ze ook hun sleutels, die duurder zijn dan ooit om te vervangen.

Afhankelijk van het model en het jaar waarin je rijdt, kan het vervangen van een verloren of gestolen sleutel enkele stappen en enkele honderden euros kosten. Als je geen tweede autosleutel hebt, laat dan een back-up maken en bewaar deze op een veilige plaats.

Hier zijn een paar belangrijke soorten autosleutels, en enkele suggesties over wat te doen als de jouwe vermist raakt.

Traditionele autosleutel

De standaard sleutel die door de auto-industrie wordt gebruikt is puur mechanisch; steek hem in een ontstekingscilinder en draai hem om om je auto te starten.

Als je hem verliest: Je zou een slotenmaker kunnen bellen, die je ter plekke een nieuwe sleutel kan komen maken. In sommige gevallen – een ongebruikelijk of ouder voertuig – kan een slotenmaker niet helpen. Het kan zijn dat je een nieuwe cilinder en sleutel van het contactslot moet kopen bij de dealer of een onafhankelijke reparatiewerkplaats.

Autosleutel hanger

De eerste fobs waren add-ons en bedoeld als een gemak. Ze kunnen je voertuig vergrendelen en ontgrendelen, maar je gebruikt nog steeds een traditionele sleutel om de auto te starten. De sleutel kan ook gebruikt worden om de deuren te ontgrendelen.

Als je hem verliest: Als je alleen de sleutel verliest, ben je in orde. Je kunt nog steeds je sleutel gebruiken om je auto te ontgrendelen en te starten. Fobs zijn direct beschikbaar als aftermarket producten en zijn eenvoudig te programmeren; je hebt geen speciaal gereedschap nodig. Je kunt ze vinden bij dealers, auto-onderdelenwinkels of online. Ze zijn ook goedkoop (minder dan €20).

Slimme sleutel

Ook wel bekend als “contactloos sleutel”, een slimme sleutel wordt geassocieerd met voertuigen die een startknop op het dashboard hebben. Smart-key technologie werkt via een nabijheidssensor in het voertuig die automatisch weet wanneer de smart key (die helemaal geen sleutel is, maar een gekoppelde sensor) in de buurt is. Vervolgens wordt het voertuig ontgrendeld en kan het met een druk op de knop worden gestart.

Als je hem verliest: Je moet met je auto naar de dealer slepen als je geen reservesleutel hebt, bestel dan een sleutel (als de dealer geen sleutel op voorraad heeft) en laat hem aan je voertuig koppelen. De duurste van de sleutels, deze kunnen oplopen tot €320 om te vervangen, met een mogelijke sleeplading daarbovenop.

Lees ook: Voor- en nadelen van verschillende soorten brei- en haakdraden