Wat is een akoestisch paneel?

Akoestische panelen, akoestische baffles, geluidspanelen en akoestische platen. De lijst met namen gaat maar door. Noem het zoals je wilt, net zoals veel fabrikanten doen. Voor de duidelijkheid houden we het in dit artikel bij akoestische wandpanelen. Ondanks de beschrijvende naam zijn er verschillende interpretaties, zowel breed als smal, met verschillende gebruikssituaties.

Daarom zullen we in deze gids in de basisprincipes van akoestische panelen duiken.

Wat is een akoestisch paneel?

De categorie van akoestische oplossingen groeit, en binnen dit segment vind je een reeks van verschillende oplossingen, waaronder akoestische panelen. Deze zijn niet beperkt tot akoestische baffles die aan het plafond hangen. Voor de aanpak van akoestische problemen in jouw kantoor, studio en vergaderruimte zijn er tal van andere oplossingen beschikbaar, waarvan wij er enkele in deze gids aan jou zullen voorstellen.

Maar eerst iets anders. Laten we eens definiƫren wat een akoestisch paneel is.

Een akoestisch paneel is een geluidsabsorberend paneel dat gebruikt wordt om achtergrondgeluiden te dempen en de nagalm en echo in een ruimte te verminderen. Wanneer we het over een akoestisch paneel hebben, bedoelen we dit in de breedste zin van het woord, met inbegrip van verticale en horizontale panelen.

Wanneer akoestische panelen gebruiken?

Met een beter begrip van wat akoestische panelen zijn, kunnen we nu overgaan tot de volgende vraag: wanneer akoestische panelen gebruiken?

Verticale en horizontale panelen kunnen worden gekenmerkt door verschillende kenmerken met betrekking tot hun akoestische prestaties.

Geluidsoverdracht verminderen met verticale akoestische panelen

Over het algemeen helpen verticale panelen de geluidsoverdracht in een ruimte te beperken, door te voorkomen dat geluid van het ene uiteinde van de ruimte naar het andere overgaat. Verticale panelen kunnen ook helpen om achtergrondgeluiden tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. In veel moderne kantoren met een open ruimte varieert het geluidsniveau bijvoorbeeld van 60-80 decibel, terwijl het aanbevolen niveau 45-55 decibel is.

Als het doel is om het achtergrondlawaai en de nagalmtijd te verminderen, zijn er dus verticale oplossingen mogelijk:

  • Vrijstaande panelen
  • Aan het plafond opgehangen panelen
  • Aan de wand gemonteerde panelen

Om achtergrondlawaai volledig te verwijderen, moet je idealiter scheidingswanden van vloer tot plafond bouwen of jezelf verwijderen van de geluidsbron. Toch kunnen verticale panelen al een heel eind helpen om geluidsoverdracht te verminderen.

Verbeter de directe absorptie met horizontale akoestische panelen

Horizontale panelen worden daarentegen vooral gebruikt voor directe absorptie. Om de verspreiding van geluidsgolven tegen te gaan, moeten absorberende panelen worden gebruikt om de geluidsenergie door wrijving om te zetten in warmte. Al onze horizontale panelen zijn gemaakt van geluidsabsorberende materialen of zacht akoestisch schuim en leveren goede prestaties op het gebied van absorptie.

Lees ook: 3 Voordelen van akoestische panelen