Voordelen van kopen en huren

Wanneer u naar het buitenland moet verhuizen, is een huurwoning in het begin ideaal en de meest voorkomende optie. Afgezien van het feit dat een hypotheek niet zo gemakkelijk te regelen is als u net naar Nederland bent verhuisd, kan het zoeken naar een goede, fatsoenlijke woning ook gemakkelijk enkele maanden duren. En als je eenmaal een huis hebt gevonden om in Nederland te kopen, moet je misschien wel een maand of 2 wachten op de daadwerkelijke verhuizing. Als je ons vorig artikel hebt gelezen snap je al hoe je een huis moet kopen. Maar veel buitenlanders twijfelen nog.

De voordelen en nadelen van kopen in plaats van huren

Het kopen van een huis in Nederland heeft zijn voordelen ten opzichte van het huren van een huis, maar het heeft ook enkele nadelen. Uiteraard is het belangrijk om te weten waar je je het meest comfortabel bij voelt en of het praktisch en financieel aantrekkelijk is om een huis in Nederland te kopen. “Als je verwacht over twee jaar naar een ander land te verhuizen, is het kopen van een huis waarschijnlijk niet het beste idee” zegt Almere makelaars. Dit komt vooral doordat je zelf wat geld moet investeren als je een huis koopt en je wilt niet snel weer verhuizen als je dat goed doet?!

Op de lange termijn: het kopen van een huis in Nederland is financieel gezien het verstandigst. Maar als je van plan bent om hier een paar jaar te blijven (en je weet dat je net als de rest van de wereld om je geld geeft), kan het kopen van een huis net zo goed interessant voor je zijn. De belangrijkste factor is de lage rente op dit moment. Dat betekent dat de maandelijkse betalingen ook lager zijn en dat kan je honderden euro’s per maand besparen. Zeker als je bedenkt dat de huurprijzen elk jaar zullen stijgen, zullen je hypotheekbetalingen vrijwel gelijk blijven. Zo zeker dat een hypotheek van 1000-120 euro nu vrij vast lijkt, maar over een paar jaar, als de huurprijzen rond de 2500 euro liggen, zult u blij zijn dat u de keuze hebt gemaakt om een huis in Nederland te kopen.

Als u toch moet vertrekken, moet u het huis ook verkopen, want het verhuren van de woning in Nederland is meestal niet meer toegestaan door veel hypotheekverstrekkers (en Airbnb in Amsterdam bijvoorbeeld is ook niet meer zo’n goudmijn meer). Alhoewel het soms mogelijk is om te verhuren als je tijdelijk in het buitenland bent, dus dat kan handig zijn voor je internationalen die dit lezen!

Misschien toch maar beter kopen

Als u voor langere tijd in Nederland woont kan het er anders uit gaan zien. Stel, op het werk gaat alles goed en je woont graag in Nederland. Je denkt er dus aan om hier langer te blijven dan de paar maanden die je gepland had….maar dan heb je te maken met de jaarlijkse verhoging van je huurprijs, wat de beslissing om een huis in Nederland te kopen interessanter maakt.

Bovendien komt u nu thuis op een plek die niet van u is. Maar u wilt waarschijnlijk wel een huis dat u echt thuis kunt noemen, en heeft het allemaal als het gaat om uw wensen in persoonlijke smaak en eventueel decoratie (en zoals elke Nederlander die een huis koopt; voor zo goedkoop mogelijk).