Verschillende soorten belasting in Nederland

In dit overzicht kun je leren hoe het belastingstelsel in Nederland werkt.

Verschillende soorten belasting in Nederland

Of je nu Nederlander bent of een expat, je bent verplicht belasting te betalen als je geld verdient terwijl je in Nederland woont.

Voor meer vragen kun je contact opnemen met de belastingtelefoon.

De Belastingdienst int de belastingen via verschillende stromen. Dit zijn de belangrijkste belastingsoorten die je waarschijnlijk in Nederland zult tegenkomen:

Inkomstenbelasting

Als je geld verdient of in Nederland werkt, dan moet je belasting over je inkomen betalen. Je geeft je inkomstenbelasting aan via je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, die je online of met behulp van een Nederlandse belastingadviseur kunt doen.

Ben je in dienst van een bedrijf dan wordt je loonbelasting door je werkgever ingehouden op je loon, de zogenaamde loonbelasting (die deel uitmaakt van de loonbelasting). Ben je zelfstandig ondernemer in Nederland dan moet je je loonbelasting berekenen en betalen via de jaarlijkse belastingaangifte.

Loonheffing

Loonbelasting is belasting en andere bijdragen die door de werkgever op het salaris van een werknemer worden ingehouden, waardoor de werknemer deze later niet meer als inkomstenbelasting hoeft te betalen. De loonbelastingheffing bestaat uit loonbelasting en premie volksverzekeringen voor pensioenen, werkloosheidsuitkeringen en andere Nederlandse uitkeringen.

Je loonbelasting wordt maandelijks ingehouden op je salaris. Het is belangrijk voor expats om de inhouding in gedachten te houden bij het bespreken van salaris en arbeidsvoorwaarden voor een nieuwe baan. Er is een groot verschil tussen je bruto salaris (inclusief belasting) en je netto salaris (netto salaris), na aftrek van belasting.

BTW/omzetbelasting

De Belastingdienst int ook belastingen via de omzetbelasting, in Nederland bekend als BTW (belasting over de toegevoegde waarde). Alle bedrijven, met uitzondering van sommige stichtingen en verenigingen, moeten BTW toevoegen aan de prijs van hun goederen en diensten. Er zijn drie verschillende BTW-niveaus: 0%, 9% en 21% (het meest voorkomende tarief).

Bedrijven (inclusief freelancers) moeten de BTW die zij hebben verdiend en uitgegeven berekenen via de driemaandelijkse aangifte van de omzetbelasting (BTW-aangifte). Dit bedrag betalen zij vervolgens aan de Belastingdienst.

Lees ook: Waarom heffen overheden belastingen?