Topvoordelen energie-efficiëntie voor bedrijven in 2021

Energie-efficiëntie in bedrijven kan soms aanvoelen als een onmogelijke taak voor energiemanagers. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste gaat energie-efficiëntie niet van de ene dag op de andere. Het duurt vaak maanden om een daling in het energieverbruik te zien en het duurt typisch jaren om een rendement op de investering te zien voor energiebesparende projecten. Om het nog ingewikkelder te maken, moeten energiemanagers in een bedrijfsomgeving ook de rest van hun organisatie ervan overtuigen efficiënt te handelen, zelfs als zij er niet zijn.

Ondanks de uitdagingen heeft energie-efficiëntie verschillende voordelen voor bedrijven. Voor meer vragen over energie kun je terecht bij klantenservice Essent.

Hier volgt een lijst van de top energie-efficiëntievoordelen die volgens ons het belangrijkst zijn voor bedrijven in 2021:

Het is goed voor de planeet

De wereldwijde bezorgdheid over klimaatverandering is de afgelopen jaren toegenomen en dat is terecht. Het Britse parlement heeft in 2019 zelfs een noodtoestand over klimaatverandering afgekondigd. Energieverbruik blijft een belangrijke bron van door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies, de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Daarom staat iedereen onder druk om efficiënter met energie om te gaan. Interessant is dat de aandacht vaak uitgaat naar huishoudens en particulieren. In 2018 werd de uitstoot van kooldioxide door het bedrijfsleven echter geschat op 65,9 miljoen ton en was daarmee goed voor ongeveer 18% van alle kooldioxide-emissies in het Verenigd Koninkrijk, dus bedrijven hebben zeker een grote verantwoordelijkheid om hun gebruik te verminderen.

Een van de beste manieren voor een bedrijf om de milieu-impact van zijn energieverbruik te verminderen, is om net als Apple en Google over te stappen op een leverancier van 100% hernieuwbare energie. Meer leveranciers dan ooit bieden 100% hernieuwbare energie aan en de prijzen zijn de laatste jaren veel concurrerender geworden. Dat is goed nieuws, want het betekent dat het verlagen van de CO2-voetafdruk van jouw organisatie hand in hand kan gaan met het verlagen van jouw energie-uitgaven, wat betekent dat zowel jouw bedrijf als de planeet ervan kunnen profiteren!

Energie-efficiëntie helpt de kosten te verlagen

Het verbeteren van de energie-efficiëntie van jouw bedrijf kan jouw bedrijf geld besparen. In het verleden zagen veel bedrijven energie als een oncontroleerbare kostenpost. Steeds meer bedrijven beginnen echter te begrijpen dat energiegebruik wel degelijk controleerbaar is, en dat de hoeveelheid energie die jouw organisatie verbruikt een directe positieve of negatieve financiële impact kan hebben op het bedrijf.

Vaak zijn er initiële kosten verbonden aan de implementatie van energie-efficiëntieprojecten, maar op lange termijn betekent de mogelijkheid om het energieverbruik te controleren en te verminderen dat er meer geld beschikbaar is om terug te investeren in andere gebieden van jouw bedrijf.

Verbetering van de merkreputatie

De financiële voordelen van energie-efficiëntie zijn nog maar het begin. De wereld wordt milieubewuster en energie-efficiënt zijn kan de reputatie van jouw merk verbeteren, wat op zijn beurt jouw bedrijfsprestaties kan verbeteren. Pas echter op dat je niet begint met greenwashing, want dat kan een negatieve invloed hebben op de reputatie van jouw bedrijf.

Lees ook: Is een bewakingscamera goed voor de bescherming van het huis?