Tandarts kosten uitgelegd 2019 updated

Zoals u wellicht al weet, dekt de reguliere basisverzekering in Nederland de tandheelkundige kosten niet. Een tandartspraktijk in Nederland is een geprivatiseerde zaak, dus het zogenaamde ‘basispakket’ dekt uw rekening bij de Nederlandse tandarts niet. Maar het is niet zo dat u er helemaal alleen voor staat.

tandarts

Allereerst is er natuurlijk de mogelijkheid van een aanvullende verzekering die in ieder geval een goed deel van uw tandheelkundige kosten in Nederland dekt. Bij het vergelijken van kosten en verzekeringen moet u echter wel nagaan wat er precies gedekt is. Vaak gaat het bijvoorbeeld om 80% tot 265 euro van de tandheelkundige rekening, wat in principe betekent dat er cheques en kleine reparaties en dergelijke mee gedekt zijn. (ga naar deze tandheelkundige controles, u weet trouwens dat ze goed voor u zijn).

Er is meer goed nieuws. De Nederlandse basisverzekering dekt alle goedgekeurde kaakchirurgie die je nodig hebt in het ziekenhuis en wellicht bij Dental Luxe. De truc is in het woord goedgekeurd, alleen gecompliceerde situaties worden in het ziekenhuis behandeld. Kinderen in Nederland zijn volledig gedekt door de Nederlandse basisverzekering voor al hun tandverzorgingskosten tot de leeftijd van 18 jaar.

Dus het gaat een hoop kosten?

Je moet dus nog wat tandheelkundig werk doen en je vraagt je nu af of het niet goedkoper is om naar het buitenland te gaan en het daar te laten doen. Want wie weet of een tandarts in Nederland zijn prijzen juist berekent?

Wees gerust, de tandheelkunde in Nederland mag dan wel geprivatiseerd zijn, maar is nog steeds gereguleerd door de overheid. Dat betekent in de praktijk dat de prijzen bij de tandartsen in Nederland ook door de overheid (de Nederlandse Zorg Autoriteit, om precies te zijn de NZa) worden vastgesteld. De zogenaamde UPT-codes, de zogenaamde UPT-codes, zijn zo vastgesteld dat verzekeringsmaatschappijen in Nederland ook weten wat ze moeten vergoeden. De NZa handhaaft deze tandheelkundige tarieven en 88,9% van de tandartsen in Nederland houdt zich aan deze vaste tarieven.