Laten we dansen! De voordelen van Samba Dansen

Samba is een oude Braziliaanse dansstijl die veel verschillende variaties kent. Het wordt al bijna 100 jaar als straatdans op carnavals uitgevoerd! Door de tijd heen is Samba, ook bekend als de Braziliaanse wals, getransformeerd tot een ballroomdans die in veel wedstrijden voorkomt en een van de meest populaire dansen ter wereld is. Samba is de laatste tijd erkend als een heilzame oefening en is nu al een bekende fitnesstraining in veel sportscholen en fitnesscentra.

In Nederland worden Samba dansers / danseressen vaak gehuurd om een evenement een echt kick te geven en het nog spectaculairder te maken. Kijk op Real Entertainment Sambashow voor meer informatie als dit je iets lijkt.

Maar, hoe kan Samba je gezondheid ten goede komen? Nou, er zijn meerdere redenen waarom je naar je dichtstbijzijnde Samba-les zou moeten rennen en een levenslange lidmaatschap zou moeten krijgen, en die zijn niet allemaal de voor de hand liggende redenen waar je misschien aan denkt.

Ademhaling

Het lijkt misschien vreemd om deze aan de lijst van voordelen toe te voegen, maar geloof me, het is een echt voordeel en een zeer goed voordeel. Samba dansen geeft ons de mogelijkheid om efficiënter te ademen en, hoe belachelijk het ook klinkt, er zijn veel mensen die niet goed kunnen ademen. Wanneer we deelnemen aan Samba, rekken we ons lichaam uit en bewegen we op een manier die we niet gewend zijn, wat onze longen meer ruimte geeft om uit te breiden, waardoor er meer zuurstof in ons lichaam kan komen. Wanneer we een overvloedige toevoer van zuurstof in ons lichaam hebben, kunnen onze cellen effectiever functioneren, waardoor we meer energie, een verhoogde staat van alertheid en het vermogen om beschadigde weefsels in het lichaam te herstellen. Langdurige blootstelling aan effectieve ademhaling door Samba-oefeningen betekent dat ons lichaam kan leren om elke ademteug te gebruiken en dat we daardoor gezonder kunnen worden.

Cardiovasculair systeem

Er wordt vaak gezegd dat elke vorm van dansen gunstig kan zijn voor het cardiovasculaire systeem. Hoewel dit waar kan zijn, zijn er niet veel die zo effectief zijn in het verhogen van de gezondheid van het hart als Samba. De snelle stappen en snelle beats die de dans begeleiden, betekenen dat het hart bij elke routine net dat beetje harder moet werken dan nodig is voor een zachtere dans zoals Salsa. Als het hart harder werkt, kan er meer bloed bij de spieren en organen terechtkomen, waardoor ze met een grote hoeveelheid zuurstof worden gevoed. Daarnaast is het hart een spier, zodat het op elk moment boven zijn normale rusttempo klopt; het versterkt zichzelf, waardoor het bloed effectiever kan pompen.

Gewichtsverlies

Zoals we allemaal weten, kan overgewicht leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Er is geen betere manier om gewicht te verliezen dan door plezier te hebben! Door deel te nemen aan een lokale Samba-les en ervoor te zorgen dat je een gezond en evenwichtig dieet eet, kun je  in zeer korte tijd centimeters van je middel verliezen.

Als dit je nog niet genoeg in de verleiding heeft gebracht, weet dan dat Samba ook een geweldige manier is om nieuwe mensen te ontmoeten en dat het bewezen heeft dat het je humeur verhoogt en je helpt om van een gelukkiger en gezonder leven te genieten. Dus waarom zou je het vandaag niet eens proberen!

Lees ook: Makeover time: hoe moet je je woonkamer inrichten?