Is koffie drinken goed voor je?

Er zijn weinig dingen meer ritueel – en voor velen heiliger – dan ’s morgens een kopje koffie drinken. 64% van de Nederlanders drinkt minstens één kopje per dag – een statistiek die sinds de jaren ’90 nauwelijks is veranderd. Ondanks waarschuwingen van artsen in de loop der jaren dat koffie slecht voor het lichaam zou kunnen zijn, blijven mensen aan de espresso machine verknocht.

Gelukkig voor hen evolueert de laatste wetenschap in hun voordeel. Onderzoek toont aan dat koffie per saldo toch positieve effecten op het lichaam kan hebben.

Is koffie goed voor je?

Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig koffie drinken 11% minder kans hebben op diabetes type 2 dan niet-drinkers, dankzij ingrediënten in koffie die van invloed kunnen zijn op het niveau van hormonen die een rol spelen bij de stofwisseling.

In een groot onderzoek, waarbij tienduizenden mensen betrokken waren, ontdekten onderzoekers dat mensen die meerdere kopjes per dag dronken – variërend van twee tot vier kopjes – daadwerkelijk een lager risico op een beroerte hadden. Hartdeskundigen zeggen dat de voordelen kunnen komen van het effect van koffie op de bloedvaten; door de vaten soepel en gezond te houden, kan koffie het risico op atherosclerose, dat hartaanvallen kan veroorzaken, verminderen.

Het bevat ook veel antioxidanten, waarvan bekend is dat ze oxidatieve schade tegengaan die kanker kan veroorzaken. Dat kan verklaren waarom sommige studies een lager risico op leverkanker bij koffiedrinkers hebben gevonden.

Koffie kan je zelfs helpen langer te leven. Uit een recent onderzoek onder meer dan 208.000 mannen en vrouwen bleek dat mensen die regelmatig koffie dronken, minder kans hadden om vroegtijdig te sterven dan degenen die geen koffie dronken. Onderzoekers denken dat sommige chemische stoffen in koffie ontstekingen kunnen helpen verminderen, die een rol blijken te spelen bij een aantal gezondheidsproblemen die verband houden met veroudering, waaronder dementie en de ziekte van Alzheimer. Er zijn ook aanwijzingen dat koffie sommige metabolische processen die veroudering in de hand werken, kan vertragen.

Een nadeel is dat mensen afhankelijk kunnen worden van cafeïne (geen verrassing voor elke regelmatige cafeïne-drinker die een koffiepauze neemt). De symptomen – hoofdpijn, prikkelbaarheid en vermoeidheid – kunnen lijken op die van mensen die stoppen met verslavende drugs. Toch vinden artsen de afhankelijkheid lang niet zo zorgwekkend als verslavingen aan verslavende middelen als opiaten. De ontwenningsverschijnselen van cafeïne zijn weliswaar onaangenaam, maar draaglijk en verdwijnen meestal na een dag of wat.

Hoeveel koffie is veilig?

Zoals zoveel voedingsmiddelen kan te veel koffie problemen veroorzaken, vooral in het spijsverteringskanaal. Maar studies hebben aangetoond dat het drinken van maximaal vier kopjes koffie van 8 ounce per dag veilig is. Het zou niet moeilijk moeten zijn voor koffiedrinkers om zich aan deze grenzen te houden, aangezien de meesten slechts een kopje java per dag drinken.

Matiging is de sleutel. Maar koffie drinken in redelijke hoeveelheden is misschien wel een van de gezondste dingen die je kunt doen.

Lees ook: Diamond Painting trucjes waar je nooit van hebt gehoord