Een studenten kamer huren: hoe kies je de juiste

In Nederland is het vaak niet mogelijk om op universiteitscampussen te verblijven, dus kiezen er veel voor om direct naar de particuliere huursector te verhuizen, waar je met een groep een huis of appartement huurt van een verhuurder.

Soms is het jouw keuze – als je een volwassen student bent die bijvoorbeeld een eigen woonruimte buiten de universiteit wil hebben.

GERELATEERD: 3 tips voor freelancers en ZZP’ers

Andere keren is het misschien niet – niet alle universiteiten zijn in staat om een woning te garanderen voor alle eerstejaarsstudenten (het is een goede vraag om te vragen op een open dag) – dus je zou kunnen behoren tot degenen die het missen, vooral als je al bent aangenomen of te laat bent met je aanvraag.

Goed rondkijken

Wonen in een particulier gehuurde woning kan aantrekkelijk zijn, omdat het je in staat stelt om precies te beslissen waar je woont en met wie. Hoewel het lastig kan zijn om mensen in een vergelijkbare positie te vinden en bezichtigingen te organiseren als u nog niet naar de universiteit bent verhuisd, kan uw huisvestingskantoor u helpen met dit bijv. het afstemmen van u op anderen, het aanbevelen van goedgekeurde lijsten van verhuurders enz.

U kunt ook alle studentgerichte verhuurders in de omgeving uitproberen, maar ook speciale sites zoals https://kamerverhuur-leiden.nl/marcel-van-hooijdonk, om een huis te vinden.

De meeste studenten verhuizen na het eerste jaar sowieso al naar particuliere huurwoningen (terwijl het ook een verdere voorbereiding is op het postuniversitaire leven).

Voordelen:

• Onafhankelijkheid: je hebt de leiding over waar en met wie je woont.
• Lokale omgeving: terwijl de zalen van uw universiteit zich misschien allemaal op de campus bevinden, kunnen particuliere woongelegenheden in de stad je het gevoel geven dat je deel uitmaakt van de lokale gemeenschap.
• Flexibiliteit: de particuliere verhuurmarkt zit vol met verschillende woonmogelijkheden die bij je passen.