Een huis kopen als buitenlander

Buitenlanders kunnen gewoon een huis kopen in Nederland, maar het is belangrijk om de kenmerken van de Nederlandse woningmarkt te kennen voordat u een huis koopt.

Of u nu net naar Nederland bent verhuisd of al in uw nieuwe land bent gevestigd, u wilt vast wel weten wat de voordelen zijn van het vestigen en kopen van een huis in Nederland. Er zijn geen beperkingen voor buitenlanders om een huis in Nederland te kopen, maar je moet de tijd nemen om te leren hoe de Nederlandse woningmarkt werkt voordat je een huis koopt.

Samen met veel andere landen is de woningmarkt in Nederland na de financiële crisis van 2008 lang in beweging geweest. In 2018 en 2019 zijn de prijzen echter aanzienlijk gestegen, waarbij sommige steden in sommige gevallen met dubbele cijfers zijn gegroeid.

Nederland is een land die dichtbevolkt is met een groeiende bevolking, waardoor de concurrentie voor vastgoed in bepaalde gebieden hevig kan zijn. Volgens de meest recente beschikbare gegevens (2016) heeft 70% van de Nederlanders een eigen woning.

Mogen buitenlanders onroerend goed kopen?

Ja, Nederland stelt geen beperkingen aan de aankoop van onroerend goed door buitenlanders, al dan niet inwoner van Nederland. Banken mogen echter niet accepteren dat niet-ingezetenen een hypotheek van 100% van de aankoopprijs krijgen als deze boven de Nationale Hypotheek Garantie (270.000€) uitkomt.

Waar een woning vinden

Zoals in de meeste landen, kunt u online, en in de lokale kranten ontroerend goed vinden. Het gebruik van een makelaar zoals https://www.immo.nl/ is heel gebruikelijk in Nederland, en is aan te raden, vooral voor degenen die nieuw zijn in het land of niet vloeiend in het Nederlands. Nederlandse makelaars worden gewoon makelaar genoemd. Het is gebruikelijk om zowel een kopers- als een verkopersmakelaar te hebben, en elk van hen heeft een andere rol in de transactie – en moet apart worden betaald. Natuurlijk kan je het ook zonder makelaar doen, maar daar komen natuurlijk risico’s bij.