De loterij: is het ooit de moeite waard om te spelen?

Heb je geluk? Dat kun je maar beter zijn als je de loterij speelt. Afhankelijk van welke je speelt, heb je een aantal vrij lange kansen.

Wil je jouw abonnement op de Eurojackpot opzeggen? Doe dat hier.

Dat terzijde. Stel dat je naar het grootste stadion ter wereld bent gegaan, dat toevallig in Noord-Korea ligt. Het stadion was helemaal vol. Als onderdeel van de prijs van je ticket, werd je ingeschreven in een loterij waar je een nieuwe auto kon winnen. In dat geval zijn je winkansen 1 op 150.000.

Zou je op het puntje van jouw stoel in dat stadion zitten terwijl ze het ticketnummer lezen of zou je geloven dat jij, realistisch gezien, niet gaat winnen? Om de winkansen van de loterij gelijk te maken, zou je datzelfde stadion nog 1.947 keer moeten vullen en al die mensen bij elkaar zetten en dezelfde trekking voor die ene auto hebben. Zou iemand geloven dat ze daadwerkelijk kunnen winnen in een menigte van mensen die zo groot zijn?

Onafhankelijke waarschijnlijkheid

Natuurlijk moet iemand de loterij winnen, en de enige manier om het te winnen is door er in te staan, zoals de advertenties zeggen. Maar wat is de beste manier om er in te staan? De regels van waarschijnlijkheid dicteren dat je je kansen om de loterij te winnen niet vergroot door vaak te spelen. Dus elke keer dat je de loterij speelt, is er een onafhankelijke kans – net als een muntstuk-gooi waar elke gooi, ongeacht het aantal gooien, heeft een een op de twee kans om te landen op hoofden. De kansen blijven hetzelfde – in de loterij en de muntgooi – ongeacht de frequentie van het spelen.

Je kunt echter jouw kansen verhogen door meer loten te kopen voor dezelfde loterijtrekking. Houd er echter rekening mee dat twee loten je kansen kunnen verhogen van één op 14 miljoen naar twee op 14 miljoen, wat statistisch gezien geen significante verbetering is. Iemand zou veel loten moeten kopen om zijn winkansen aanzienlijk te verhogen. Zelfs als iemand het zich zou kunnen veroorloven, kan hij of zij echter niet genoeg loten kopen om een overwinning te garanderen, tenzij hij of zij de enige persoon was die de loten kocht. Naarmate er meer loten collectief worden verkocht, nemen de winkansen omgekeerd evenredig af.

Lees ook: 3 Redenen waarom een scheiding beter is dan een slecht huwelijk…