De geestelijke gezondheidsvoordelen van kunst

Er zijn veel misvattingen over kunst. Sommigen denken dat je schilderijen of beeldhouwwerken moet maken om als een echte kunstenaar te worden beschouwd. Anderen denken dat je ofwel met talent geboren bent – of niet. Velen die zichzelf niet als artistiek beschouwen, hebben het gevoel dat het geen zin heeft om kunst te maken, omdat ze niet tevreden zijn met het resultaat.

Een andere mythe is dat je met een kunstzinnig therapeut moet werken om therapeutisch voordeel te halen uit het doen van kunst. Maar we zijn allemaal geboren met een aangeboren verlangen om ons te uiten en kunst omvat een breder scala aan activiteiten dan je zou denken.

Hier zijn enkele van de beste manieren waarop creatieve expressie de geestelijke gezondheid ten goede kan komen – waardoor je een gelukkiger, gezonder persoon bent.

Hoe het creëren van kunst de stress verlicht

Activiteiten zoals schilderen, beeldhouwen, tekenen en fotograferen zijn ontspannende en lonende hobby’s die je stressniveau kunnen verlagen en je mentaal helder en rustig laten voelen. Het creëren van kunst zorgt voor een afleiding en geeft je hersenen een pauze van je gebruikelijke gedachten.

>>> Tip: Bezoek vincentvanzon.nl voor meer informatie over kunstconcepten in Rotterdam. <<<

De gemiddelde persoon heeft ongeveer 60.000 gedachtes per dag en 90% daarvan zijn precies dezelfde!

Wanneer je volledig wordt ondergedompeld in een creatieve inspanning, kan het zijn dat je je in een zogenaamde “de zone” of een staat van “flow” bevindt. Deze meditatieve staat focust je geest en duwt tijdelijk al je zorgen opzij. Het creëren van kunst traint je om je te concentreren op details en meer aandacht te besteden aan je omgeving. Op deze manier werkt het als meditatie.

Kunst stimuleert creatief denken

Kunst verbetert de probleemoplossende vaardigheden. In tegenstelling tot wiskunde is er in de kunst niet één juist antwoord. Kunst stimuleert creatief denken en laat je je eigen unieke oplossingen bedenken. Out-of-the-box denken stimuleert ook je hersenen om nieuwe neuronen te laten groeien. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent creatief denken niet dat je de juiste kant van je hersenen moet gebruiken. Creativiteit houdt in dat je beide hersenhelften met elkaar laat communiceren.

Het concept van de linkerhersenhelft, de rechterhersenhelft dominantie heeft in de wetenschap nooit een sterke basis gehad, en nu is deze theorie volledig ontkracht. Het bevordert ook het stereotype dat je niet zowel analytisch als creatief kunt zijn, wat natuurlijk niet waar is. De meest gecompliceerde functies die mensen uitvoeren, zoals creatief denken, een taal leren, of het spelen of luisteren naar muziek, vereisen allemaal een hersendenken.

Lees ook: De gezondsheidvoordelen die Karaoke met zich meebrengt