Breng het Midden-Oosten naar jou toe

De Oosterse stijl is heel populair tegenwoordig: warm, gestructureerd, levendig…. maar een mediterraanse decor kan moeilijk te perfectioneren zijn. Bekijk deze stijlgids en versier je huis met vertrouwen!

Zonneschijn, zand, kabbelende golven, totale ontspanning: De Mediterraanse decor roept visioenen op van zonovergoten vakantiedagen.

Het is echter lastig om correct te stijlen. Te veel of de verkeerde stukken zullen overkomen als plakkerig of lelijk; te weinig zal geen effect hebben. Bovendien zijn Mediterraanse huizen per definitie niet modern; wie zijn inrichting up-to-date wil houden, kan aarzelen om te kiezen voor Mediterraanse kenmerken uit angst voor “niet modern” zijn.

Daarom schetsen we de belangrijkste elementen van de Mediterraanse stijl voor woninginrichting. Kies een aantal of al deze kenmerken om uw huis te voorzien van de smaak van het Midden-Oosten en ervaar elke keer dat u thuiskomt een beetje een uitstapje naar de Midden-Oosten.

Textuur
Aanraakbare muren zijn een groot kenmerk van de Mediterraanse inrichting. Stucco en verhoogd pleisterwerk geven een subtiele visuele interesse in elke kamer.

Meubilair
Authentiekde Mediterraanse meubilair is rustiek, meestal zwaar middelmatig donker hout met sierlijk handwerk. Neem een Oosterse Lamp als voorbeeld, prachtig om boven je bed op te hangen of boven de eettafel.

Kleur
De Mediterraanse inrichting is voorzien van gedurfde, levendige juweeltinten en verzadigde aardse tinten van het landschap (terracotta, turkoois, roest, geel) in contrast met heldere, schone witte tinten.

De natuur buitenshuis
De inwoners van de Mediterraanse gebieden hebben de neiging om veel tijd buiten door te brengen; hun architectuur weerspiegelt de continuïteit tussen binnen en buiten. Ook al is uw klimaat verre van zwoel, maak uw mediterrane huis open, licht en luchtig om de verbinding met het buitenleven te benadrukken.

Tegels
Sommige tegels uit het Midden-Oosten zijn van kalksteen, maar de klassieke uitstraling is terracotta en handgeschilderde tegels; ook arabesken en Marokkaanse tegels zijn populair.

Hardware
De go-to metaal voor deze stijl is smeedijzer; gebruik het op deurbeslag, trekkers, leuningen, of verlichtingsarmaturen. Inclusief scrollwerk voor een echt authentiek effect.

Textiel
De stoffen zijn sterk aanwezig in het mediterrane design, voornamelijk zijde, wol en katoen in verschillende toepassingen: wandtapijten en wandbekleding, gordijnen, tapijten, kussens en de alomtegenwoordige Marokkaanse poef.

Zachte Randen
Bij de Mediterraanse draait alles om de zachte randen in plaats van rechte strakke lijnen; omarm de rondingen in architectonische kenmerken (zoals deuropeningen of ramen).